December 1-jén nem csak az idei év utolsó hónapja, hanem az adventi időszak is megkezdődik, az adventi koszorú első gyertyáját pedig aznap este meg is gyújtjuk.
Advent

Ezt az időszakot sokféleképpen lehet megélni: van, aki csak a karácsonyi előkészületek és az ajándékvásárlás heteinek tekinti a szenteste előtt, van aki adventi naptárat is készít és minden napra apró meglepetésekkel készül, van, aki adventi koszorút tesz az asztalra és gyertyát is gyújt minden vasárnapon, van, aki befelé fordulásra, pihenésre használja, van, aki a vallásának megfelelően tölti… és persze van, aki mindebből semmit nem érzékel, és ugyanolyan hónapnak tekinti, mint bármelyik másikat az évben :).

Adventi koszorút kb. a 19-20. század óta készítenek különböző formában és hagyomány szerint. A koszorún 4 db gyertya van, amelyeket adventi vasárnapokon gyújtunk meg, mindig eggyel többet, ahogy haladunk a karácsony felé, ez szimbolizálja a téli napforduló után eljövő növekvő fényt. A gyertyák színe ma már nagyon változatos is lehet, de általában az első két gyertya lila, a harmadik rózsaszín, az utolsó szintén lila, és négy fogalmat – hit, remény, öröm, szeretet – is képviselnek. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon. 

Az adventi naptár is ennek az időszaknak a hagyományai közé tartozik, és már nem csak a gyerekek számára jelenti a várakozás megkönnyítését, hanem a felnőttek, a teljes család számára is: sokan készítenek saját adventi naptárat, amit nem csak csokival, hanem a gyerekeknek vagy a teljes családnak szóló közös programokkal is megtöltenek (korcsolyázás, mézeskalácssütés, stb.). 

Én is szeretném az adventi várakozás időszakát értékessé tenni, így a Harmónia Labor adventi naptárába minden napra egy-egy idézetet, apró üzenetet tettem, amit megosztok veletek is. 

Kövessétek a Harmónia Labor Facebook oldalát, ahol minden nap elolvashatjátok az aznapi üzenetet: www.facebook.com/HarmoniaLabor

hello december hello advent

Kategóriák: Általános

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük