Gondolom ti is tapasztaljátok, hogy a koronavírus kapcsán különböző állásponton vannak az emberek, és lassan több pártra szakad a lakosság, majdnem mint választások idején… A két legnagyobb tábor: az elbagatellizálók, a másik pedig, akik tudatosan informálódnak, készülnek, mert valós veszélyt látnak a helyzetben. Nyilván a kettő között még vannak fokozatok, illetve a hozzáállás is változik annak fényében, hogy milyen intézkedések és információk érkeznek.

A reakciók ilyetén skálázottsága nem okoz feltétlenül meglepetést, hiszen a személyiségünk ebben ugyanúgy megmutatkozik, mint bármi másban. Ha valaki eddig is hebrencs volt, akkor most miért várjuk, hogy minden információt elolvas, és teletömi az éléskamráját? Vagy ha eddig is mindent élére rakott, és amúgy is hipochonder, akkor miért ebben a helyzetben kezelné lazábban a dolgokat? Vagy ha mindig is kiegyensúlyozott volt, és higgadtan reagált a felmerülő problémákra, akkor miért pont most izgatná fel magát és cselekedne meggondolatlanul? 

“Amint kint, úgy bent”

Ha bármi miatt zavar a koronavírus téma, az intézkedések, a többi ember reakciója, hozzáállása, elítéled őket vagy bárkit a tettei miatt, vagy akár félelem van benned, akkor tudd, hogy a külvilág tükröt tart neked, és érdemes megvizsgálnod magadban, hogy ez mit üzen neked, rólad.

“Ami nem tetszik másban, javítsd meg magadban”

A tükrök – legyenek azok külső körülmények, vagy akár a párod, családod, barátok – rávilágítanak arra, hogy mi az, amit rendbe kellene tenned legbelül, magadban. Ez nem csak a koronavírus kapcsán igaz, hanem bármilyen más téma, vagy személy esetén is, ezért a lenti gyakorlat elvégzése ajánlott minden olyan alkalommal, amikor valami, vagy valaki idegesít, frusztrál, félelmet vagy negatív érzést kelt benned.

Mit és hogyan tegyél?Tudatosság

Először is: fogj egy papírt és egy tollat.

Írd le, mi zavar pontosan.

Írd le azt is, hogy ez miért zavar.

Ne gondolkozz, csak írd le, ami eszedbe jut, ami benned van, egészen addig, míg azt nem érzed, hogy mindent lejegyeztél, ami ezzel kapcsolatban foglalkoztat téged.

Utána olvasd vissza, amit írtál. 

Menj végig mondatról mondatra, és vizsgáld meg, hogy ha átfordítod a mondatot magadra, úgy milyen jelentése van? Találsz-e analógiát magadra, az életedre, a mostani helyzetedre? Mi van mögötte? Pl. félelem, elvárások, stb.

Jegyezd le ezeket a mondatokat is egy külön oldalra.

Most pedig fordítsd át pozitívra az összes mondatot.

Egy példa: “Be leszünk zárva, én ezt nem fogom kibírni, mert halálra fogom unni magam”. Átfordítva: “Ha saját magammal kell lennem, az unalmas lesz.” Vajon miért? Mi az, ami miatt még saját magad elől is szeretnél elmenekülni? Vagy van más még emögött? Pl. “Félek, hogy egyedül maradok.”. Pozitívra átfordítva: “Tudom, hogy a családom és a barátaim támogatnak és  segítenek majd, ha szükségem lesz rá”, stb.

Minden, ami zavar téged, amivel problémád van, az rólad szól. Nem a külső dolgokról, nem a másik emberről, hanem rólad. Ugyanaz a dolog belőled teljesen más reakciót válthat ki, mint másból, van, aki észre sem vesz egy hangsúlyt, vagy egy félmondatot, neked meg rossz napokat, éjszakákat okoz.

Tedd helyre magadban a zavarokat, és legyél őszinte, amikor saját magadra értelmezed a mondatokat. Nincs miért hazudni, nem fogja senki számonkérni, hogy mire jutottál, ezt csak magadért teszed. Ha nem egyértelmű számodra, hogy mit hogyan értelmezz, húzhatsz kártyát is (tarot, dixit, vagy bármilyen képes kártya), a szimbólumok, képi elemek is segíthetnek abban, hogy megfejtsd és felszínre hozd a probléma gyökerét. Lehet, hogy nem megy azonnal, lehet, hogy éjszaka egy álom, vagy egy beszélgetés hozza a megoldást, vagy pedig több napra lesz szükséged, hogy megérlelődjenek benned a válaszok. 

Ne add fel, az otthonmaradás most időt és lehetőséget is ad arra, hogy többet foglalkozz magaddal! Használd ki!

ITT letölthetsz egy munkafüzetet is az önvizsgálathoz.

Kívánom, hogy sikerrel járj!
Ha mégis elakadnál, keress meg bátran!

Nóri

Kategóriák: Önismeret

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük