A relaxáció francia eredetű szó, jelentése elengedni, szabaddá válni. Manapság azokra a módszerekre használjuk, melyek segítséget adnak a testi-lelki elengedéshez, egyfajta nyugalmi állapot eléréséhez.

Sokan arra asszociálnak, hogy ez egy passzív, pihentető tevékenység, pedig aktívan, mozgással is elérhető relaxált állapot. A lényeg tehát nem a hogyanban, van, hanem hogy milyen hatás, eredmény jön létre.

Amikor kialakul a nyugalmi helyzet (bármilyen technikát is használtunk), kiegyensúlyozódnak a test folyamatai, javulhat a szervek vér- és oxigénellátása, a sejtek regenerációja, a vérkeringés és a nyirokáramlás fokozódik, beindulhatnak az öngyógyító folyamatok. Ilyenkor az érzelmi szinten lévő problémák, félelmek, idegesség, stressz is könnyebben elengedhető, a lélek képes felszabadulni, a belső mentális folyamatok könnyebben rendeződnek. Megszűnik tehát a feszülés, a feszültség a testben és a lélekben egyaránt, ami felszabadult állapotot eredményezhet.

A relaxáció hatása ezért nem feltétlenül a lenyugvás, hanem sokszor aktivitás, lendület, vitalizáció, fokozott életerő tapasztalható meg utána/általa, létrejön egy energikus állapot, ami pozitívan hat a hangulatra, a kreativitásra és a motivációra is.

Relaxálni, ellazulni tehát mindenképpen érdemes, hogy ki, milyen módszert és rendszerességet választ hozzá, az már egyéni preferencia kérdése.

A zene az ember legősibb kifejezési formája, segít megélni a jó vagy éppen rossz hangulatainkat, érzéseinket. A hangok által kapcsolatba kerülünk a belsőnkkel, önmagunkkal, gondolatainkkal, vágyainkkal. Hasonló hatása van a hangtálak hangjának is, ahol a hang, a tálak ritmikus zenéje megnyugtat és elringat, figyelmünket így elvonhatjuk a nehézségekről, az érzések fokozatosan kisimulnak.  A hangtál rezgései finoman terjednek a bőrön, szöveteken, szerveken, csontokon, testnedveken és testüregeken keresztül, így a testünk is lehetőséget kap a regenerációra, kiegyensúlyozódásra.

Ha szeretnéd kipróbálni, írj nekem, vagy kérhetsz időpontot itt, a honlapon keresztül is.

Várlak szeretettel,

Nóri

Kategóriák: ÁltalánosEgészség

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük