Azt mondják, hogy amit nem tudsz befolyásolni, azt fogadd el, és lépj tovább rajta, hiszen feleslegesen aggódsz miatta, mert nem fogod tudni megoldani. Amire pedig van hatásod, és tudsz rajta változtatni, azt tedd is meg, és ne a kifogásokat keresd, hanem a megoldásokat, valamint azt, hogy hogyan tudod az előnyödre fordítani. A sikeres emberek ebben kifejezetten jók: még a legrosszabb helyzetből is képesek kreatívan kitalálni és létrehozni a lehető legjobb eredményt.

A külső körülményeink jelenleg adottak, egyetlen ember ezen a globális helyzeten nem tud változtatni. Meg tudjuk tenni, hogy betartjuk a szabályokat, de még számos dolognak együtt kell állnia ahhoz, hogy túl legyünk egy világszintű járványon. 

Azt viszont megtehetjük, hogy megkeressük, mi lehet a pozitív hozadéka számunkra annak, hogy otthon kell lennünk, hogyan használjuk ki ezt az időt, és hogyan gazdálkodjunk vele jól, ha már így alakult! 

Mire tudjuk felhasználni a ránk szakadt időt?

Az otthonlét és a felszabaduló idő mennyisége egyénileg változhat, hiszen van, aki családdal, gyerekekkel, van, aki párban, és van aki egyedül tölti el ezt az időszakot. 

Amiben viszont hasonlóak lehetünk, az az, hogy mindenkinek van olyan teendője, vágya, terve a listáján, amit halogatott, ami mindig hátrasorolódott, mert nem jutott rá idő…

Ha nincs ilyen listád, akkor itt az ideje, hogy írj egyet!

Legyen ez az első időkitöltő tevékenységed! 

Ülj le egy füzettel (ne a laptoppal és ne a telefonnal), tollal, esetleg kávéval, teával, sütivel, és kezdd el összeírni, hogy mi minden maradt el az utóbbi időben a teendőid, terveid közül. Írd össze az elmaradt feladatokat (pl. égőt cserélni), az egyéb elintézendőket, és aztán jöhetnek a vágyak, tervek is, pl. utána akartál nézni egy könyvnek, hobbynak, vagy ki akartál próbálni valamit. Ne feltétlenül a célokat írd le, hanem a folyamatot, ami a célodhoz szükséges (pl. ne azt írd, hogy új autó, hanem azt, hogy megnézni a neten az autóhirdetéseket).

Fontos, hogy napi szinten meg is tervezd, hogy hogyan haladsz tovább a listáddal, hiszen így tudsz majd tudatosan figyelni arra, hogy a napok ne csak elteljenek, hanem valóban értékesen tudd az időt eltölteni.

Tehát, ha megvan a listád, akkor tedd fontossági sorrendbe: számozd be a tételeket, 1-es legyen a számodra legfontosabb. Ezután írd oda minden pont mellé, hogy kb. mennyi időre van szükséged ahhoz, hogy foglalkozz vele, majd add össze a perceket, és nézd meg, mennyi lett összesen. Döntsd el, hogy naponta mennyi időt tudsz a listán szereplő dolgokkal foglalkozni. 1 órát? Kettőt? És a nap melyik részében? Ha ez is megvan, akkor készíts egy naptárat, és töltsd fel az erre szánt idősávot a listán szereplő tételekkel. Érdemes a sok, rövid időt igénybe vevő “kötelező” feladatokkal indítani, de minden napra jusson “szeretem” teendő is.

Utánkövetés, értékelés – ne hagyd magukra a terveidet!

Nézd meg minden reggel a tervezett napirendet, este pedig húzd ki az elvégzett feladatokat, vagy tedd át másik napra, ha valamit nem sikerült megvalósítani (szerencsére nincsen listarendőrség, így senki nem fog szólni, ha valamit nem teljesítettél ;P).

Extra feladatként írd fel minden este, hogy aznap mi volt a legjobb, ami történt veled, mi volt az, amit ma csak azért tudtál megtenni, mert otthon kell lenni!

Ha végképp nincs ötleted a listagyártásnál, akkor íme néhány tipp az én listámról… 

 • Receptek keresése, eddig összegyűjtött receptek rendszerezése, és saját receptkönyvbe rendezése
 • Rendrakás, selejtezés, pakolás (ruhák, cipők, hivatalos papírok, számlák)
 • Előrehozott tavaszi nagytakarítás
 • Új konyha megtervezése, árajánlat kérések elküldése
 • Olvasás (7 könyv, hetente átlag 1 db), pihi!!!
 • Régi ismerősökre, elhanyagolt barátokra ráírni, vagy felhívni őket (ehhez is van lista ;D)
 • 5 éves céljaim, vágyaim megfogalmazása
 • Szabásminták keresése és letöltése a netről
 • Új társasjáték felkutatása, vélemények, ajánlások tanulmányozása, online rendelés
 • Tanulás az okj vizsgára, eddigi jegyzetek, anyagok összerendezése, nyomtatása
 • Online végezhető tanfolyam keresése és jelentkezés
 • Fényképek letöltése, átnézése, rendszerezése, nyaralásokból fotókönyv és videó készítése
 • Utánanézni/kérdezni, hogy hogyan lehet a memóriakártyába újra életet lehelni, és a rajta lévő anyagokat leszedni
 • Számítógép frissítése, rajta lévő anyagok rendszerezése, pucolása
 • Online jóga videót keresni, és a rendszeres gyakorlást elkezdeni

Remélem, hogy számos egyedi és kreatív elképzeléssel tudjátok a saját listátokat gazdagítani és számotokra hasznos módon foglalkozni is velük!

Ha van kedved, oszd meg a saját listádat velem is…

Tudatos időtöltést kívánok!

Kategóriák: Önismeret

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük